23 de juliol 2012

CONTRACCIÓ

Segons reflecteixen les últimes estimacions macroeconòmiques de Goldman Sachs, Espanya sofrirà una contracció del producte interior brut (PIB) de l'1,4% en 2012 i de l'1,2% el proper any. D’aquesta manera empitjora els seus pronòstics per al país, ja que anteriorment l’empresa consultora preveia una caiguda de l'activitat de l'1,2% i del 0,1%, respectivament.


Segons diu Goldman Sachs augura que Espanya no serà capaç de complir els objectius revisats de reducció del dèficit, ja que espera que el desequilibri pressupostari al tancament de 2012 serà del 6,7% del PIB, enfront del 6,3% establert, mentre que espera que el dèficit en 2013 se situï en el 5,9%, enfront del 4,5% fixat com a nova meta.

Per al conjunt de la zona euro, l'entitat preveu que el PIB retrocedeixi mig punt en 2012 i amb prou feines creixi quatre desenes en 2013, amb Alemanya al capdavant de la recuperació amb un 0,9% aquest any i un 1,3% el proper, mentre França creixerà un 0,2% i un 0,9%, respectivament.

D'altra banda, Goldman Sachs adverteix en el seu informe que Espanya probablement necessiti rebre assistència més enllà de la prestada al seu sistema bancari com a conseqüència de la gravetat del seu problema de deute extern i les rigideses estructurals.

"Espanya representa un clar exemple de la fase d'acumulació de deute de “sobreendeudamiento” internacional i un exemple actual d'un cessament sobtat del finançament privat", afegeix Goldman Sachs, que recorda que, a la fi de 2011, els passius exteriors nets d'Espanya s'havien apropat a nivells similars als de Grècia, Irlanda o Portugal.

L’entitat nord-americana assenyala que l'ajuda externa per a Espanya ha seguit una estratègia de "desapalancamiento assistit", i opina que "les transferències implícites en l'ús del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) per recolzar als bancs espanyols probablement necessitaran estendre's més enllà dels bancs per protegir a Espanya de les pressions dels mercats".

En concret, l'entitat considera probable que el FEEF sigui utilitzat per adquirir deute espanyol al mercat primari, la qual cosa no necessàriament implica sotmetre al país a un programa complet de la 'troica', però sí podria suposar una extensió de l'actual 'rescat light'.

"La nostra anàlisi ens porta a concloure que Espanya necessitarà més ajuda exterior, encara que, donades les limitacions i la major grandària de l'economia espanyola, la forma que adopti aquest respatller necessitarà ser més flexible del que va anar en el cas d'altres economies", assenyala.

Aquest és el punt de vista duna de les grans empreses del sistema financer mundial. Sobren els comentaris.



Bernardo Fernández

Publicat a e-notícies.com 18/07/12

LO QUE PUDO HABER SIDO Y NO FUE

Estos días se cumplen 93 años de la proclamación de la Segunda República española. Aquel hecho histórico fue posible porque se dieron una se...