29 de desembre 2008

MOLT A PROP


Com diu el poeta: “Nada es verdad ni mentira, / todo es según el color del cristal / con que se mira”. Això és el que està succeint amb el tema del nou sistema de finançament per a Catalunya. El que passa és que en aquesta ocasió el color del vidre ver donat per l’opció política que defensa el que parla.

Així Convergència i Unió està rebutjant un acord que, primer, no s’ha produït i segon, no sap ben bé quin és el seu contingut, però és que a més a més a hores d’ara aquests xicots han donat fins a 6 xifres diferents com a bones per acceptar l’esmentat acord. És evident que L’obsessió dels convergents és desgastar al Govern i de forma especial al seu president i aquesta, per ells, és la seva tasca més important. El país - de veritat - els importa ben poc.

Els nois i noies del PP continuen amb la coherència que d’un temps ençà els caracteritza. Esperanza Aguirre un dia diu que: “Zapatero li està fent un vestit a mida a Catalunya i això és intolerable.” Al dia següent té una entrevista amb el president i surt encantada de la mateixa. No han passat encara 24 hores i la portaveu al Congrés (la senyora Cospedal) es despenja dient que el que està fent el Govern és una vergonya (?). De forma simultània Sánchez Camacho manifesta que això del nou finançament és una presa de pèl per Catalunya i que ella vol saber quantitats, a més a més deslliga el finançament del nou Estatut. En què quedem?

Més enllà dels estirabots de l’oposició, que potser formin part del guió, però que demostren de forma fefaent la curta volada d’aquesta oposició que ens ha tocat patir El cert és que la implicació personal del president Zapatero en el tema del finançament fa preveure que l’acord està més a prop. En aquesta situació els partits del Govern català donen per fet que aquest acord, sigui quin sigui, no estarà enllestit abans del 31 de desembre d’enguany. El més probable és que s’arribi a tancar l’esmentat acord en la primera quinzena de gener i d’aquesta manera es podria signar el 20 del mateix mes en el Consell de Política Fiscal i Financera.

ERC i IC-V han estat informats aquests dies pel conseller Castells de com es troben les negociacions. A hores d’ara els partits que formen el Govern fan un balanç cautelós, però amb un cert to d’optimisme de l’estat de la qüestió.

Tot fa pensar que s’està arribant a la recta final del pacte, com a mínim - diuen els que hi són -, es comença a parlar en el mateix idioma i això sempre és positiu.

Tindrem nou sistema de finançament. Seria desitjable que abans del 31 de desembre hagi, al menys, un principi d’acord sobre la taula i fóra bo que es pogués ensenyar i explicar a tothom, però si això no fos així i calgués esperar uns dies, tampoc no passaria res. Serà un bon acord, segur i això és el que de debò és important. És molt probable que sigui diferit en el temps, és a dir, no d’aplicació immediata sinó de forma progressiva, per arribar a l’aplicació plena en tres o quatre anys.

Paciència i temps al temps.


Bernardo Fernández
Publicat a: e-noticies.com 29/12/2008

APUNTES PARA UN NUEVO MODELO DE FINANCIACIÓN

En una iniciativa inédita hasta la fecha, en materia financiera, una veintena de entidades empresariales catalanas hicieron público, días at...