25 d’octubre 2011

PUNT I FINAL A LA VIOLÈNCIA


La democràcia ha guanyat. Després de 43 anys i 829 morts ETA ha fet un comunicat en el que declara el final definitiu de la violència. Asseguren que és una iniciativa de "gran transcendència" i que "reuneix ingredients per a una solució integral" del conflicte i "compta amb el suport de grans capes de la societat.

Sens dubte, és tracta d'un comunicat de llarg abast, ja que posa fi a més de 50 anys de terrorisme, però la banda es guarda un comodí per intentar, en la mesura que li sigui possible, marcar els temps en un futur, i no lliura les armes.

En el comunicat, es fa una crida als governs espanyol i francès per obrir un "diàleg que tingui per objectiu superar el conflicte i la superació de la confrontació". Així mateix, demana a la societat basca la implicació en aquest nou escenari, que augura que "tampoc serà fàcil".

ETA es presenta com el principal garant del nou moment polític a l'assegurar que "la lluita de llargs anys ha creat aquesta oportunitat". Aquesta frase evidència que en cap cas la banda ha acceptat tenir un paper secundari en el procés que s'obre, però amb altres instruments. Així, asseguren que "el diàleg i l'acord han de caracteritzar el nou període".

El comunicat de la banda es produeix després de que es celebrés al Palau de Aiete de Sant Sebastià la Conferència de Pau en què importants personalitats internacionals, entre ells, l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, van reclamar a la banda "una declaració pública de cessament definitiu de l'activitat armada".

També van col•laborar en la confecció del text l'excap del gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell; l'exprimer ministre irlandès, Bertie Ahern, l'exministre de l'Interior francès, Pierre Joxe, l'exprimera ministra de Noruega, Gro Harlem Bruntland; i el líder del Sinn Féin, Gerry Adams.

Al document es van sumar l'expresident dels EUA i Premi Nobel de la Pau Jimmy Carter, l'exprimer ministre britànic Tony Blair, i el president de les negociacions de pau al nord d'Irlanda, George Mitchell.

Es tracta d'un anunci que tots els agents polítics, socials i sindicals intuïen després de la celebració de la Conferència de Pau, que s'ha considerat "el matalàs" perquè l'esquerra abertzale reclamés a ETA el cessament definitiu de la seva activitat a través de seva adhesió a la Declaració de Aiete.

No hem d’oblidar que l’Exercit Republicà Irlandès (IRA) va deixar les armes 7 anys després de donar el conflicte per acabat. Cal tenir present, també, que els signants del procés van acordar la supervisió d’una comissió internacional independent. En principi es va parlar de 2 anys, però a l’hora de la veritat tot va ser molt més complex i lent del que semblava i es va allargar. Però el que compte és el final

Per tant cal ser prudents, el camí no serà fàcil i sovint estarà ple d’entrebancs, provocadors, provocacions i sabotatges, però amb paciència i perseverança arribarem al final. És veritat que per a que la joia sigui complerta, només falta que lliurin les armes. Temps al temps, segur que tot arribarà.

Bernardo Fernández
Publicat a e-noticies.com 24/10/11

APUNTES PARA UN NUEVO MODELO DE FINANCIACIÓN

En una iniciativa inédita hasta la fecha, en materia financiera, una veintena de entidades empresariales catalanas hicieron público, días at...