Per Artur Mas no tot és bufar i fer ampolles, té problemes urgents que no tenen res a veure amb els que li ha generat la “mani” del 11-S. Segons diu una persona ben informada, la situació no es tan complicada com sembla: ho és més. Si la Generalitat no rep els diners necessaris abans de finals de mes, no podria pagar la sanitat ni l’educació concertades, així com els ajuts socials. En canvi, els sous de setembre dels funcionaris i personal estatutari semblen, per ara, garantits.
Sense diners i amb venciments del deute l’única via que té Mas per obtenir diners és l’Estat espanyol, al qual Mas menysté una hora sí i una altra també. Tots sabem que Mas no pot recórrer a més endeutament. De fet, succeeix el contrari: per llei, ha de pagar prioritàriament el venciment del deute. El darrer venciment fou el juliol, originant ja les corresponents corre-cuites.
Sembla que aquesta dramàtica situació l’hauria d’haver portat a atenuar el seu llenguatge. Però no ha estat així. Mas ha incrementat o augmentat la duresa del seu discurs.
Per altra banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar dies enrere que el fons no estaria "fins a mitjans de setembre o principis d'octubre". Per la seva part el portaveu del Govern, Francesc Homs, va manifestar que, en el cas que el Govern espanyol pressionés ara amb el rescat després de les declaracions de Mas, seria "una represàlia". "Si això té voluntat de represàlia s'hauria d'anar sumant errors".
El Govern, de moment, ja ha demanat una bestreta de 120 milions i el conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, ja va anunciar que, en cas que no arribés a temps, hauria de demanar un crèdit pont.
no podem perdre de vista que el deute català és el més gran de totes les comunitats autònomes, segons dades del Banc d'Espanya. Arriba el 22% del PIB, vuit punts més que la mitjana i creix més ràpid després d'analitzar les dades del segon trimestre de 2012.
En aquest període, Catalunya va acumular un deute de 43.954.000 d'euros, quantitat que representa el 29,1% del total del deute acumulat en el conjunt de les comunitats i un 22% del seu producte interior brut (PIB).
Darrere de Catalunya es va situar la Comunitat Valenciana (21.364.000 d'euros), per davant de la Comunitat de Madrid, el deute de la qual va ascendir a 17.108.000 d'euros. Entre les tres acumulen el 54,7% del total de l'endeutament regional.
A continuació hi figuren Andalusia (15.442.000 d'euros), Galícia (7.627.000), el País Basc (7.153.000), Castella-la Manxa (6.795.000), Castella i Lleó (5.894.000 d'euros), les Balears (4.673.000), les Canàries (3.847.000), l'Aragó (3.767.000) i Múrcia (3.282.000).
Completen la llista Navarra (2.903 milions), Astúries (2.256 milions), Extremadura (2.053.000), Cantàbria (1.452.000) i la Rioja (1.008 milions)
En aquestes circumstàncies hom pensa que una mica de prudència i moderació no aniria gens malament.
Bernardo Fernández
Publicat a e-notícies.com 17/09/12
23 de setembre 2012
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
LA NUEVA NORMALIDAD
Sostienen los expertos que las guerras provocan cambios estructurales en la economía global. Eso es lo que ocurrió tras la Primera Guerra ...
-
Una de las noticias políticas -aparte del afer Cifuentes, claro está- que más ha llamado la atención y se ha comentado estos días, es la...
-
Estos días se han escrito ríos de tinta, con opiniones para todos los gustos, sobre la admisión a trámite en el Parlament de la ILP que prop...
-
Alguna cosa no funciona en nuestra sociedad. Perdón: debí escribir, muchas cosas no funcionan. Pero me refiero, en concreto, a nuestro siste...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada