20 de maig 2008

CLAR I CATALÀ

Fa uns dies, El President Montilla, primer en una cadena de televisió i tot seguit mitjançant un article en un prestigiós diari d’àmbit estatal, feia pública la seva opinió i, per extensió, la del seu Govern en vers el tema del finançament i l’inici de la negociació.
El president va dir les coses sense crits, sense estridències ni victimismes fora de lloc, però si amb claredat diàfana i rotunditat.
Va fer esment de que Catalunya necessita més recursos i que aquests han d’arribar amb el nou sistema de finançament. El sistema vigent en l’actualitat no solsamènt és injust, també és insuficient. Siguem clars, la situació econòmica és difícil. Ja no hem de parlar de desacceleració, hem de parlar de crisi, per tant caldrà prendre decisions en matèria econòmica amb rigor que, sens dubte, poden arribar a ser dures i fins i tot traumàtiques. En qualsevol cas, hem de ser conscients de que avui la situació del país és millor que quan la crisi dels anys 90, però, el que no podem fer de cap manera, és posar en risc l’estat del benestar. I per això fan falta diners.
L’Estatut d’Autonomia és una llei orgànica en vigor i com a tal és d’obligat compliment. Dir que està pendent de diverses resolucions del Tribunal Constitucional i per tant té un caire parcial o de provisionalitat, és una fal·làcia i de desconeixement del sistema, o pitjor: un argument de mala fe. Segons una disposició addicional del mateix s’ha d’arribar a un acord de finançament abans del mes d’agost del 2008 per a que entri en vigor al 2009.
El sistema actual ha perdut vigència, no és eficient ni eficaç, no fa un distribució ajustada a les necessitats de cadascú, està allunyat de l’equilibri fiscal, no promou la solidaritat real i ja fa molt de temps que ha deixat de ser just amb els que més aporten.
No podem caure en el parany de que Catalunya deixi de ser competitiva i es perdi cohesió social. Aquesta situació seria letal, atrapats entre una Espanya que no ens entén i que molts de nosaltres ella tampoc, i, tot això, sense un futur amb expectatives. Si això arribés a succeir el drama estaria servit
Per altra banda, el secretari general del PSOE i President del Govern José Luis Rodriguez Zapatero ha entès, la situació i obviant el missatge d’alguns barons socialistes, ha fet indicacions per a que comencin les converses sobre el nou model de finançament. Això es farà, llevat de canvis sobtats a finals del mes de maig a Barcelona.
Aquesta és una síntesi del que va dir el president. És pot dir més alt, és veritat, però no més clar. En definitiva: Montilla va parlar clar i català
Bernardo Fernández
Publicat a e-noticies.com
19/05/08

RECUPERAR EL DIÁLOGO

Hace unos años, con más voluntad que acierto, Artur Mas formó un gobierno que denominó “El Govern dels millors”. Sin ánimos de ruborizar...